Kalau mahu menguruskan kewangan, perlu ada…?

Terdapat ramai orang yang mahu mencapai status bebas kewangan. Tidak kurang juga yang mahukan kekayaan. Masih ramai yang sekadar mahu bebas dari hutang. Tapi kebanyakannya lupa mengenai perkara paling asas yang perlu diketahui untuk mencapainya.

Kewangan

Kewangan

Perkara pertama yang perlu diketahui dan dikenali dengan lebih mendalam ialah WANG. Tanpa ada WANG, tiadalah kewangan, maka tiada apa yang perlu diuruskan. Jadi dalam pengurusan wang, perkara pertama yang perlu difikirkan ialah bagaimana memperolehi wang.

3 Penjanaan Wang

Setiap individu boleh memperoleh pendapatan daripada 3 kaedah asas iaitu:

Pendapatan

Pendapatan

  1. Aktif – Pendapatan aktif merupakan pendapatan yang diperoleh hasil daripada kerja anda yang utama. Biasanya berkaita dengan penggunaan masa dan tenaga/usaha yang tinggi. Contoh sumber pendapatan aktif ialah pekerjaan dan perniagaan.
  2. Sampingan – Pendapatan sampingan merupakan pendapatan yang diperolehi hasil daripada kerja separuh masa. Pendapatan ini diperolehi dengan bekerja di luar daripada kerja utama. Kebiasaannya kerja sampingan ini kurang menggunakan masa jika dibandingkan dengan pendapatan aktif. Contoh sumber pendapatan di Malaysia paling banyak ialah perniagaan MLM dan perniagaan ‘online’. Selain itu ada juga yang berkerja di rangkaian restoran makanan segera, kedai-kedai atau mungkin juga berniaga burger di waktu malam.
  3. Pasif – Pendapatan pasif merupakan pendapatan berterusan yang diperolehi hasil daripada sedikit usaha. Ini adalah sumber pendapatan di mana wang bekerja untuk anda. Di sinilah fokus utama bagi mereka yang mahukan kebebasan kewangan iaitu pelaburan. Contoh pendapatan pasif ini ialah hasil sewa dan jualan hartanah dari pelaburan hartanah, hasil pelaburan emas dan perak, pelaburan unit ‘trust’ dan juga pelaburan unit saham.

Kedudukan Anda?

Untuk memulakan proses penjanaan wang, kita perlulah audit diri dan mengenalpasti kedudukan semasa kita. Berdasarkan kepada empat kuadran yang dipopularkan oleh Robert Kiyosaki, kita mungkin berada dalam kuadran berikut:

  1. Pekerja
  2. Berkerja sendiri
  3. Pemilik perniagaan
  4. Pelabur.
Cash Flow Quadrant

Cash Flow Quadrant; Robert Kiyosaki

Setelah mengetahui kedudukan kita, barulah kita boleh merangka langkah seterusnya untuk menambah pendapatan kita.

Pendapatan Tinggi, Kaya?

Setelah mengetahui jenis, kedudukan dan jumlah pendapatan barulah kita boleh menguruskan kewangan kita. Walaupun pendapatan kita tinggi, tidak semestinya kita telah kaya. Seperti pepatah melayu, ‘besar periuk, besarlah keraknya’.

Tapi hakikatnya, untuk mencapai status bebas kewangan, bukanlah berapa banyak pendapatan anda, tapi berapa banyak yang anda simpan.

Please follow and like us:
Please follow and like us:

One thought on “Kalau mahu menguruskan kewangan, perlu ada…?

  1. Pingback: Kewangan: Asas Paling Asas | Rezduan Bakar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>