Piramid Wang Gaji

Terdapat satu jenis konflik kritikal yang berlaku bagi setiap individu makan gaji. Ia dinamakan sebagai “konflik akhir bulan”. Bagi semua individu yang makan gaji, konflik ini menekan kuasa guna wang yang akan dimiliki ketika memeriksa wang gaji di bank.

Pengurusan Wang

Urus Wang Gaji

Konflik pengagihan wang kepada orang lain sentiasa berlaku iaitu mengagihkan wang kepada keperluan seperti sewa rumah, kereta dan perbagai perbelanjaan lain.

Cara untuk mengatasi situasi konflik akhir bulan adalah menerusi strategi aras pyramid. Menerusi strategi ini, kita dapat urus dan selamatkan duit gaji, sebelum ia masuk ke poket orang lain. Apabila aras-aras piramid ini diikuti, pengurusan wang gaji menjadi lebih mudah.

Urus Wang Gaji

Pengurusan Wang Gaji

Aras Piramid 1 – Ramalan Masa Hadapan

Aras piramid yang pertama ialah aras ramalan masa depan. Sumbatkan 10% daripada wang gaji ke dalam piramid ini supaya masa depan yang tidak dapat diramal dapat dikurangkan risikonya.

Dana ini merupakan peruntukan yang digunakan untuk meramal masa depan. Wang ini hanya dikeluarkan untuk melakukan pelaburan untuk masa depan dan juga kecemasan melibatkan nyawa.

Aras Piramid 2 – Duit-duit Akhirat

Aras piramid yang kedua, merupakan peruntukan untuk amalan dan kebajikan. Ia lebih bertujuan untuk kebahagiaan selepas kehidupan dunia.

Apabila kita biasakan diri untuk memberi, lebih mudah untuk kita menerima. Sebahagian dari peruntukan ini adalah untuk menunaikan zakat.

Aras Piramid 3 – Piramid Gandakan Duit

Aras piramid yang ketiga ialah simpanan untuk perlaburan. Hulurkan sebahagian dari gaji untuk mengembangkan kuasa wang gaji yang dimiliki. Paksa gaji kita untuk mencari lebih banyak wang untuk kita.

Aras Piramid 4 – Menuntut Ilmu

Aras piramid yang keempat adalah berkaitan ilmu untuk mengembangkan kuasa penghasilan wang di masa depan. Peruntukan ini merupakan dana untuk pendidikan diri sendiri dan bukannya untuk pendidikan anak-anak.

Peningkatan ilmu perlu seiring dengan penigkatan usia kita. Dengan ilmu, barulah kita dapat menambah nilai diri dan juga menambah nilai orang lain.

Aras Piramid 5 – Pembelian Nilai Tinggi

Aras piramid yang kelima ialah simpanan untuk pembelian bernilai tinggi. Apabila terdapat keperluan dan keinginan, untuk melakukan pembelian bernilai tinggi, maka simpanan ini telah tersedia.

Dana ini merupakan simpanan untuk membeli sesuatu yang bersifat jangka panjang. Contohnya seperti untuk deposit rumah, deposit kereta, percutian keluarga dan juga membeli barangan bernilai/terknologi tinggi.

Aras Piramid 6 – Hadiah Diri Sendiri

Aras piramid yang keenam adalah untuk hiburan. Ini merupakan penghargaan bulanan ke atas usaha kita menghasilkan wang.

Ia juga merupakan peruntukan untuk berhibur. Kita pastinya memerlukan sedikit ruang untuk melepaskan penat dan tekanan setelah bekerja. Hadiahkan diri dengan sedikit hiburan seperti menonton wayang, pedicure, manicure dan juga urutan. Mungkin juga sekadar untuk berhibur hujung minggu di Legoland ataupun Sunway Lagoon.

Aras Piramid 7 – Bayar Utiliti & Sebagainya

Aras pyramid yang terakhir barulah untuk memenuhkan poket orang lain dengan perbelanjaan harian kita.

Segala perbelanjaan bulanan kita adalah dibawah peruntukan ini. Termasuklah komitmen tetap bulanan seperti ansuran rumah dan kereta. Sebahagiannya perlu disimpan untuk komitment tahunan seperti cukai harta, cukai pintu dan cukai jalan.

The Piramid

Egyptian Pyramid

Keutamaan Piramid

Piramid merupakan salah satu dari tujuh keajaiban dunia. Piramid istimewa kerana mempunyai struktur yang unik serta menggunakan sumber yang banyak. Piramid berbentuk luas di bahagian tapak dan semakin kecil menuju ke puncaknya.

Ini juga merupakan saranan dalam penggunaan pyramid wang gaji. Semakin banyak wang yang dapat diagihkan untuk aras-aras awal, maka lebih kukuhlah pyramid kita. Jika situasi ini sudah dapat dicapai, bermakna situasi bebas kewangan telah tercapai.

Please follow and like us:
Please follow and like us:

One thought on “Piramid Wang Gaji

  1. Buat Duit Online

    Maaf.. saya terpaksa berterus terang dalam hal ni…
    tapi walaupun kita tak sependapat… saya hormati pendapat awak.
    .. dan awak adalah antara blogger terbaik yg pernah saya jumpa

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>